4. Structure of the Atom (परमाणु की संरचना) – GS (Bilingual) – RRB JE 2019

Posted by

Watch Detailed Solutions in English

हिंदी में विस्तृत हल देखें


1. The elements which have the same mass number but different atomic numbers are known as / वह तत्व जिनकी द्रव्यमान संख्या सामान होती है परन्तु परमाणु संख्या भिन्न होती है को कहा जाता है
a. Isotones (समन्यूट्रॉनिक)
b. Isobars (समभारिक)
c. Isotopes (समस्थानिक)
d. Halogens (हैलोजन)
[RRB JE 2014 Red Shift]
2. Which element has the least number of valence electrons? / किस तत्व में सबसे कम संयोजकता-इलेक्ट्रॉन हैं?
a. Chlorine / क्लोरीन
b. Sodium / सोडियम
c. Fluorine / फ्लोरीन
d. Oxygen / ऑक्सीजन
[RRB JE 2015 26 Aug 1st Shift]
3. The electronic configuration of an element is 2, 1. To which of the following elements will it be similar? / किसी तत्व का इलेक्ट्रॉनिक विन्यास 2, 1 है। यह निम्नलिखित में से किस तत्व के समान होगा?
a. 2,1
b. 2,8,4
c. 2,7
d. 2,8,7
[RRB JE 2015 27 Aug 1st Shift]
4. The maximum number of electrons that can be accommodated in M shell of an atom is / इलेक्ट्रॉनों की अधिकतम संख्या जिसे एक परमाणु के M कक्ष में समायोजित किया जा सकता है
a. 2
b. 8
c. 18
d. 32
[RRB JE 2015 30 Aug 3rd Shift]
5. The nucleus of an atom contains / एक परमाणु के नाभिक में होता है
a. Only protons / केवल प्रोटॉन
b. Only neutrons / केवल न्यूट्रॉन
c. Only electrons / केवल इलेक्ट्रॉन
d. Protons and neutrons / प्रोटॉन तथा न्यूट्रॉन
[RRB JE 2015 16 Sep 3rd Shift]
6. The following was discovered as a result of Rutherford’s alpha particle scattering experiment / रदरफोर्ड के अल्फ़ा कण प्रकीर्णन प्रयोग के परिणामस्वरूप खोज किया गया
a. Electron / इलेक्ट्रॉन
b. Proton / प्रोटॉन
c. Nucleus in atom / परमाणु में नाभिक
d. Atomic mass / परमाण्वीय द्रव्यमान
7. In an element X, the number of electrons is 15 and the number of neutrons is 16. Which of the following correctly displays the element? / एक तत्त्व X में इलेक्ट्रॉनों की संख्या 15 और न्यूट्रॉनों की संख्या 16 है। निम्नलिखित में से कौन सा तत्त्व का सही प्रदर्शन है?
a. 3115X
b. 3116X
c. 1615X
d. 1516X
8. Dolton’s atomic theory successfully explained / डॉल्टन के परमाणु सिद्धांत ने सफलतापूर्वक समझाया
(i) Law of conservation of mass / द्रव्यमान सरंक्षण का नियम
(ii) Law of constant proportions / स्थिर अनुपात का नियम
(iii) Laws of Radioactivity / रेडियोएक्टिवता का नियम
(iv) Law of multiplied ratio / गुणित अनुपात का नियम
a. (i), (ii) and (iii) / (i), (ii) और (iii)
b. (i), (iii) and (iv) / (i), (iii) और (iv)
c. (i), (iii) and (iv) / (i), (iii) और (iv)
d. (i), (ii) and (iv) / (i), (ii) और (iv)
9. What are the correct statements regarding Rutherford’s nuclear model? / रदरफोर्ड के नाभिकीय प्रतिरूप के सम्बन्ध में कौन-से कथन सही हैं?
(i) The nucleus is considered to be positively charged / नाभिक को धन आवेशित माना
(ii) Certified that α-particle is four times heavier than a hydrogen atom / प्रमाणित किया की α-कण, हाइड्रोजन परमाणु से चार गुना भरी है
(iii) Can be compared to the solar family / सौर परिवार से तुलना की जा सकती है
(iv) Displays agreement with Thomson’s model / थॉमसन मॉडल से सहमति दर्शाता है
a. (i) and (iii) / (i) और (iii)
b. (ii) and (iii) / (ii) और (iii)
c. (i) and (iv) / (i) और (iv)
d. Only (i) / केवल (i)
10. Which of the following options are correct for an element? / एक तत्व के लिए निम्नलिखित में से कौन-से विकल्प सही हैं?
(i) Atomic number = Number of protons + number of electrons / परमाणु संख्या = प्रोटॉनों की संख्या + इलेक्ट्रॉनों की संख्या
(ii) Mass number = number of protons + number of neutrons / द्रव्यमान संख्या = प्रोटॉनों की संख्या + न्यूट्रॉनों की संख्या
(iii) Atomic mass = number of protons + number of neutrons / परमाणु द्रव्यमान = प्रोटॉनों की संख्या + न्यूट्रॉनों की संख्या
(iv) Atomic number = Number of protons + number of electrons / परमाणु संख्या = प्रोटॉनों की संख्या + इलेक्ट्रॉनों की संख्या
a. (i) and (ii) / (i) और (ii)
b. (i) and (iii) / (i) और (iii)
c. (ii) and (iii) / (ii) और (iii)
d. (ii) and (iv) / (ii) और (iv)
11. There are 3 positive charges on the ion of an element. The mass is 27 and the number of neutrons is 14. How many electrons are present in the ion? / एक तत्व के आयन पर 3 धन आवेश हैं। परमाणु की द्रव्यमान संख्या 27 और न्यूट्रॉनों की संख्या 14 है। आयन में कितने इलेक्ट्रॉन उपस्थित हैं?
a. 13
b. 10
c. 14
d. 16
12. The name of the scientist who gave the first model of the atom is / परमाणु का प्रथम मॉडल देने वाले वैज्ञानिक का नाम है
a. N. Bohr / एन. बोर
b. E. Goldstein / ई. गोल्डस्टीन
c. Rutherford / रदरफोर्ड
d. JJ Thomson / जे. जे. थॉमसन
13. An atom with 3 protons and 4 neutrons will have the valency of / 3 प्रोटॉन और 4 न्यूट्रॉन युक्त परमाणु की संयोजकता होगी
a. 3
b. 7
c. 1
d. 4
14. Which of the following statements is always true? / निम्नलिखित में से कौन-सा कथन सर्वदा सही है?
a. The number of electrons and protons in an atom is equal. / एक परमाणु में इलेक्ट्रॉनों और प्रोटॉनों की संख्या समान होती है।
b. The number of electrons and neutrons in an atom is equal. / एक परमाणु में इलेक्ट्रॉनों और न्यूट्रॉनों की संख्या समान होती है।
c. The number of protons and neutrons in an atom is equal. / एक परमाणु में प्रोटॉनों और न्यूट्रॉनों की संख्या समान होती है।
d. The number of electrons, protons and neutrons in the atom is equal. / एक परमाणु में इलेक्ट्रॉनों, प्रोटॉनों और न्यूट्रॉनों की संख्या समान होती है।
Answers (उत्तर)
1. B, 2. B, 3. A, 4. C, 5. D, 6. C, 7. A, 8. D, 9. D, 10. C, 11. B, 12. D, 13. C, 14. A

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *