RRB JE 2019 – 20 Previous Year Questions of Biology Series

RRB JE 2019 – 20 Previous Year Questions of Biology Series

Part – I

1. In the context of genetics, DNA stands for [RRB JE 2014 Green Shift]
a. Di-Neuro Acid
b. Daily News Analysis
c. Detoxic Neuro Acid
d. DeoxyriboNucleic Acid

2. Match the following [RRB JE 2014 Green Shift]
(1) Cell wall (a) Animal cell
(b) Plant cell
(2) ATP (a) Mitochondria
(b) Genes
a. (1)-(a), (2)-(a)
b. (1)-(a), (2)-(b)
c. (1)-(b), (2)-(a)
d. (1)-(b), (2)-(b)

3. Synapses and Dendrites are associated with [RRB JE 2014 Green Shift]
a. cortex
b. epithelium
c. retina
d. nerve-cells

4. A tissue that connects muscle to bones in humans is called [RRB JE 2014 Green Shift]
a. Tendon
b. Fibre
c. Axon
d. Femur

5. Haematology is the study related to [RRB JE 2014 Green Shift]
a. Plant reproduction system
b. Blood
c. Food habits of animals
d. Bones

6. Which of the following is not a foodborne disease? [RRB JE 2014 Green Shift]
a. Amoebiasis
b. Cholera
c. Influenza
d. Hepatitis A

7. A pheromone secreted by an animal [RRB JE 2014 Green Shift]
a. influences the behaviour of animals of same species
b. protects it from predators
c. attracts the victims for its food
d. none of the above

8. Secretion of Insulin Hormone is by [RRB JE 2014 Red Shift]
a. Thyroid
b. Pituitary
c. Adrenal
d. Pancreas

9. Earthworm belongs to which of the following Animal Phyla? [RRB JE 2014 Red Shift]
a. Arthropoda
b. Mollusca
c. Annelida
d. Protozoa

10. The total number of bones in the average adult human skeleton is [RRB JE 2014 Red Shift]
a. 350
b. 206
c. 115
d. 540

11. Identify the disease which is caused due to deficiency of Protein? [RRB JE 2014 Red Shift]
a. Scurvy
b. Beri-Beri
c. Night-Blindness
d. Kwashiorkor

12. In humans, bile juice is secreted by [RRB JE 2014 Yellow Shift]
a. pancreas
b. small intestine
c. oesophagus
d. liver

13. Which of the following is connected with the transport of water in plants? [RRB JE 2014 Yellow Shift]
a. Phloem
b. Xylem
c. Epidermis
d. Excretory System

14. Nephrons are connected with [RRB JE 2014 Yellow Shift]
a. Respiratory System
b. Nervous System
c. Circulatory System
d. Excretory System

15. The sight of delicious food usually makes mouth watery; it is a [RRB JE 2014 Yellow Shift]
a. Hormonal response
b. Neural response
c. Optic response
d. Olfactory response

16. Jaundice is a disease of [RRB JE 2014 Yellow Shift]
a. Kidney
b. Pancreas
c. Liver
d. Duodenum

17. Deficiency of Vitamin C causes [RRB JE 2014 Yellow Shift]
a. rickets
b. beriberi
c. scurvy
d. night blindness

18. Substances enter cells through the processes given below. For which process is energy required? [RRB JE 2015 26 Aug 1st shift]
a. Diffusion
b. Absorption of diffusible particles
c. Osmosis
d. Active transport

19. Skin colour, eye colour, the shape of the nose and other features are caused by [RRB JE 2015 26 Aug 1st shift]
a. genes
b. environment
c. genes and environment
d. the specific number of chromosomes

20. The below diagram is a simplified outline of which physiological function of the body? [RRB JE 2015 26 Aug 1st shift]
a. Respiration and gaseous exchange
b. Digestion of ingested food
c. Circulation of blood
d. Removal of Urine

Figure 1

Part – II

1. A plant remained in the dark for several days and died because it could not [RRB JE 2015 26 Aug 1st shift]
a. breathe
b. photosynthesize
c. remove waste
d. reproduce

2. The brain is made of cells known as [RRB JE 2015 26 Aug 1st shift]
a. neurons
b. nephrons
c. cytons
d. virions

3. What kind of reproduction is it when sperm and ovum fuse to form a zygote? [RRB JE 2015 26 Aug 1st shift]
a. Asexual
b. Sexual
c. Budding
d. Binary fission

4. If you uproot a cucumber plant, what kind of change it will be? [RRB JE 2015 26 Aug 1st shift]
a. Physical only
b. Chemical change
c. Both physical and chemical change
d. Neither physical nor chemical just organic

5. RuBP enzyme is required for [RRB JE 2015 26 Aug 1st shift]
a. Photosynthesis
b. Chemosynthesis
c. Both Photosynthesis & Chemosynthesis
d. Excretion of Urea

6. The threshold of sound pressure that a normal healthy person can respond to is [RRB JE 2015 26 Aug 2nd shift]
a. 0.0002 Pa
b. 0.00002 Pa
c. 0.002 Pa
d. 0.02 Pa

7. In pre-industrial era the concentration of carbon dioxide, CO2 was [RRB JE 2015 26 Aug 2nd shift]
a. 200 ppm
b. 360 ppm
c. 265-290 ppm
d. 300 ppm

8. The plant organelles which can trap sunlight are [RRB JE 2015 26 Aug 2nd shift]
a. chlorophyll only
b. Chloroplasts only
c. Mitochondria only
d. Mitochondria and Chloroplasts

9. Which of the following diseases is not spread by mosquitoes? [RRB JE 2015 26 Aug 2nd shift]
a. Malaria
b. Dengue
c. Filaria
d. Tuberculosis

10. The flowering plants belong to the group [RRB JE 2015 26 Aug 2nd shift]
a. Angiosperm
b. Gymnosperms
c. Bryophytes
d. Pteridophytes

11. Fish has a streamlined body to [RRB JE 2015 26 Aug 2nd shift]
a. balance the body while swimming
b. counter the resistance of water
c. gain speed as they move forward
d. avoid collision with other fish

12. Landslides and soil erosion are occurring more frequently than before because [RRB JE 2015 26 Aug 2nd shift]
a. Climate has changed
b. Forests have been cut
c. Rainfall has become scarce
d. Draught has dried the soil

13. Air enters the lungs due to the movement of [RRB JE 2015 26 Aug 2nd shift]
a. Rib muscle only
b. Diaphram only
c. Trachea
d. Rib muscles and diaphragm

14. The continuous exposure of high concentration of carbon monoxide may cause [RRB JE 2015 26 Aug 3rd shift]
a. damage of alveoli
b. kidney damage
c. failure of respiratory system
d. coma followed by death

15. The green house gases as per their increasing order of effectiveness are [RRB JE 2015 26 Aug 3rd shift]
a. CO2, CH4, N2O and CFC
b. CH4, CO2, N2O and CFC
c. N2O, CH4, CO2 and CFC
d. CFC, CH4, CO2 and N2O

16. Scientific names of living beings consist of [RRB JE 2015 26 Aug 3rd shift]
a. one word
b. two words
c. four words
d. more than four words

17. The human heart is made of cardiac muscle fibres because these are [RRB JE 2015 26 Aug 3rd shift]
a. striated and involuntary
b. involuntary and without fatigue
c. voluntary and do not stop contracting
d. voluntary and fibres are connected

18. Leaves of cacti are modified into spines to reduce transpiration. This is an adaptation to which feature of their habitat? [RRB JE 2015 26 Aug 3rd shift]
a. Scarcity of water
b. Lack of rainfall
c. Hot daytime
d. Cool nights

19. Which organ of the digestive system gets affected by the disease Jaundice Hepatitis? [RRB JE 2015 26 Aug 3rd shift]
a. Liver
b. Pancreas
c. Stomach
d. Kidney

20. Which out of the following is not a Green House Gas? [RRB JE 2015 26 Aug 3rd shift]
a. Carbon Dioxide
b. Nitrogen
c. Sulphur Dioxide
d. Nitrous Oxide

Part – III

1. In which one of the following is the DNA present? [RRB JE 2015 26th Aug 3rd Shift]
a. Genes
b. Ribosomes
c. Vacuoles
d. Golgi

2. When you touch a hot plate and immediately withdraw your hand, the action is triggered by your [RRB JE 2015 26th Aug 3rd Shift]
a. Brain
b. Spinal Cord
c. Upper arm muscles
d. bones of the hand

3. In a greenhouse, paraffin is ignited to enhance photosynthesis in the plants as it provides [RRB JE 2015 26th Aug 3rd Shift]
a. Water
b. Carbon dioxide
c. Oxygen
d. More light

4. Which of the following is not an insect? [RRB JE 2015 26th Aug 3rd Shift]
a. Spider
b. Butterfly
c. Beetle
d. Termite

5. What is global warming and climate change due to? [RRB JE 2015 26th Aug 3rd Shift]
a. Accumulation of Carbon dioxide in the atmosphere
b. Ozone hole
c. Photochemical smog
d. UV rays of sunlight falling on earth

6. The disease caused by mercury is known as [RRB JE 2015 27th Aug 1st Shift]
a. itai-itai
b. blue baby disease
c. minimata
d. skin disease

7. The average concentration of ozone in the troposphere [RRB JE 2015 27th Aug 1st Shift]
a. 0.3 ppm
b. 0.05 ppm
c. 0.5 ppm
d. 0.1 ppm

8. A condition of sudden permanent aural damage resulting from an intense short term exposure of noise is called [RRB JE 2015 27th Aug 1st Shift]
a. acoustic trauma
b. annoyance
c. temporary threshold shift
d. permanent threshold shift

9. The acidity in the atmosphere is basically caused due to the emission of SOx and NOx. The percentage contribution of SOx and NOx in the formation of acidity is [RRB JE 2015 27th Aug 1st Shift]
a. 80% and 20% respectively
b. 70% and 30% respectively
c. 50% and 50% respectively
d. 60% and 40% respectively

10. Which out of the following perform all body functions in a single cell? [RRB JE 2015 27th Aug 1st Shift]
a. Bacteria only
b. Bacteria and Protozoa
c. Bacteria, Protozoa and Fungi
d. Protozoa only

11. In the food chain given below who gets the least energy? [RRB JE 2015 27th Aug 1st Shift]
Leaves -> Caterpillars -> Birds -> Cats
a. Leaves
b. Caterpillar
c. Bird
d. Cats

12. Which part of the flower becomes the seed after fertilization? [RRB JE 2015 27th Aug 1st Shift]
a. Pollen
b. Ovule
c. Ovary
d. Carpel

13. One feature in which spiders are different from insects is that spiders have [RRB JE 2015 27th Aug 1st Shift]

a. jointed legs
b. body covered with chitinous cuticle
c. body distinctly divided into parts like head etc.
d. four pair of legs

14. In humans, digestion begins in the [RRB JE 2015 27th Aug 1st Shift]
a. buccal cavity
b. oesophagus
c. stomach
d. intestine

15. Which is not the hereditary feature in humans?
a. Height
b. Weight
c. Blood group
d. Eye colour

16. Another term for genetic engineering is [RRB JE 2015 27th Aug 1st Shift]
a. Recombinant DNA technology
b. Polymerase chain reaction
c. DNA finger printing
d. DNA typing

17. Which function of the body is not carried out by long bones? [RRB JE 2015 27th Aug 1st Shift]
a. Providing support to legs
b. Making the neck rotate to body bend on the sides
c. Formation of blood
d. Serving as platform for attachment of the muscles

18. Which disease does Quinine cure and from which plant is it obtained? [RRB JE 2015 27th Aug 1st Shift]
a. Malaria; Cinchona
b. Blood pressure; Rawolffia
c. Tuberculosis; Nicotian
d. Jaundice; Hibiscus

19. In stratosphere, the ozone concentration [RRB JE 2015 27th Aug 2nd Shift]
a. increases with altitude
b. found maximum at mid and decreases either side
c. decreases with altitude
d. uniformly distributed within the sphere

20. Which statement about viruses is not true? [RRB JE 2015 27th Aug 2nd Shift]
a. Contain DNA
b. Are used for Genetic Engineering
c. Some cause diseases
d. Are living organisms

Answers:

Part I
1. d, 2. c, 3. d, 4. a, 5. b, 6. c, 7. a, 8. d, 9. c, 10. b, 11. d, 12. d, 13. a, 14. d, 15. b, 16. c, 17. c, 18. d, 19. a, 20. a

Part II
1. b, 2. a, 3. b, 4. c, 5. a, 6. b, 7. c, 8. b, 9. d, 10. a, 11. b, 12. b, 13. d, 14. d, 15. c, 16. b, 17. b, 18. a. 19. a, 20. b

Part III
1. a, 2. b, 3. b, 4. a, 5. a, 6. c, 7. b, 8. a, 9. b, 10. b, 11. d, 12. b, 13. d, 14. a, 15. b, 16. a, 17. b, 18. a. 19. b, 20. d

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *