50 MCQs of Acids, Bases and Salts NCERT Class 10 Ch 2

50 MCQs of Acids, Bases and Salts NCERT Class 10 Ch 2

1. Which is known as carbolic acid?

A. Phenol
B. Ethanol
C. Acetic acid
D. Oxalic acid

2. Name the most common indicator used in a laboratory?

A. Methyl Orange
B. Red Litmus
C. Universal Indicator
D. Phenolphthalein

3. Name an element which is common to all acids?

A. Sulphur
B. Chlorine
C. Nitrogen
D. Hydrogen

4. What type of reaction takes place when an acid dissolves in water:

A. Exothermic
B. Endothermic
C. Substitution
D. Double-displacement

5. In pH, the p stands for

A. potential
B. proton
C. primitve
D. process

6. On a pH scale, we can measure pH from

A. 0-7
B. 7-14
C. 0-14
D. None of the above

7. Name an acid which contains both oxygen and hydrogen?

A. Oxyacid
B. Hydra acid
C. Dilute acid
D. Concentrated acid

8. The higher the hydronium ion concentration of a solution

A. the lesser is the pH
B. the higher is the pH
C. there’s no change in pH
D. pH first increases then decreases

9. What happens when an acid reacts with metal oxide?

A. Salt and water is formed
B. Metal hydride is formed
C. Oxyacid will be formed
D. Salt and Hydrogen gas is formed

10. Which of the following acid is present in Tomato?

A. Phosphoric acid
B. Tartaric acid
C. Oxalic acid
D. Lactic acid

11. Which of the following is the strongest acid in the world?

A. Hydrochloric acid
B. Nitric acid
C. Sulphuric acid
D. Carborane acid

12. Which statement is correct regarding acids?

I. Acid is a molecule which donates a proton or accepts electron pair in reactions.
II. Acid increases the concentration of hydrogen atoms or hydronium atoms in water.
III. Acids have a pH value of less than 7.
IV. The acid in the stomach helps in the digestion of food.

A. Only I
B. Both II and IV
C. I, III and IV
D. All the above

13. Which of the following is a battery acid?

A. Sulphuric acid diluted with water.
B. Carboxylic acid mixed with water.
C. Concentrated hydrochloric acid.
D. Concentrated sulphuric acid.

14. What are Olfactory Indicators?

A. Substances whose colour changes in acidic or basic media.
B. A pH indicator made of a solution of several compounds.
C. A man-made chemical substance that can be used as acid-base indicators.
D. Substances whose odour changes in acidic or basic media.

15. Blue litmus paper turns into which colour in basic conditions?

A. Violet colour.
B. Red colour.
C. Blue colour.
D. No change.

16. Red litmus paper turns into which colour in basic/alkaline conditions?

A. Violet colour.
B. Red colour.
C. Blue colour.
D. No change.

17. Which of the following is the milk of magnesia?
A. Ammonium hydroxide (NH4OH)
B. Sodium hydroxide (NaOH)
C. Magnesium hydroxide (Mg(OH)2)
D. Potassium hydroxide (KOH)

18. Which acid is present in sour milk?
A. Ascorbic acid
B. Ethanoic acid
C. Tartaric acid
D. Lactic acid

19. When acids are dissolved in water they produce ions which help in conducting the electricity. This process is known as

A. Galvanization
B. Vulcanisation
C. Dissociation
D. None of the above

20. Which of the following do not conduct electricity?

1. Ethyl alcohol
2. Glucose
3. Water

A. Only 1
B. Only 3
C. Both 1 and 2
D. All 1, 2 and 3

21. Which of the following is usually taken to counter constipation?

A. Hydrochloric acid
B. Milk of magnesia
C. Ascorbic acid
D. None of the above

22. Which of the following is present in Bee sting?

A. Tartaric acid
B. Methanoic acid
C. Citric acid
D. Lactic acid

23. Tooth enamel is made up of which of the following?

A. Potassium carbonate
B. Calcium carbonate
C. Calcium phosphate
D. None of the above

24. Hydrogen burns with a pop sound in the presence of

A. Nitrogen
B. Oxygen
C. Sulphur dioxide
D. Argon

25. Metal oxides are also called

A. Basic oxides
B. Acidic Oxides
C. Neutral Oxides
D. None of the above

26. Copper chloride is a light brown solid, which slowly absorbs moisture to form a
A. Orange dihydrate
B. Red dihydrate
C. Blue-green dihydrate
D. Blue dihydrate

27. Which gas is usually liberated when an acid reacts with a metal?

A. Hydrogen
B. Oxygen
C. Nitrogen
D. Hydrogen Chloride

28. A metal compound reacts with dilute hydrochloric acid to produce effervescence. The gas evolved extinguishes a burning candle. If one of the compounds formed is calcium chloride. Then, what’s the name of the metal compound?

A. Calcium carbonate
B. Calcium chloride
C. Calcium hydroxide
D. Calcium oxide

29. Which of the following is true about Alkalis?

A. Bases which are soluble in water are called alkalis.
B. Bases which are soluble in acids are called alkalis.
C. Bases which are soluble in other bases are called alkalis.
D. Bases which are harsh to touch, sour in taste are called alkalis.

30. While mixing a strong concentrated acid/base, we must take care of which of the following?

1. The acid/base must always be added slowly to water rather than the other way around.
2. We must stir the solution slowly and constantly.
3. Protective goggles, gloves, and a lab coat should be worn.
4. The water must always be added to the acid/base rather than the other way around.

A. Only 1 and 3 are correct
B. Only 1, 2 and 3 are correct
C. Only 2, 3 and 4 are correct
D. All of them are correct

31. Dilution is the process of

A. Mixing acid with water
B. Mixing strong acid with a strong base
C. Mixing acid or base with water
D. Mixing strong acid with a weak base

32. Why does dry HCl gas not change the colour of the dry litmus paper?

A. Because dry litmus paper is not an indicator
B. Because HCl gas is a weak acid, we must use a strong acid
C. Because dry HCl gas does not ionize to produce H+ ions
D. None of the above

33. The hardest substance in the human body is

A. Tooth Enamel
B. Femur
C. Temporal bone
D. None of the above

34. Salts of a strong acid and weak base are

A. Neutral
B. Acidic
C. Basic
D. Both B and C

35. NaCl (common salt) which we use in food is

A. Neutral
B. Acidic
C. Basic
D. None of the above

36. Large crystals of raw salt from the deposits of solid salts are of which colour, in general?

A. Black
B. Brown
C. White
D. Green

37. The chemical formula of Gypsum is

A. CaSO4.2H2O
B. CuSO4.5H2O
C. CoCl4.6H2O
D. SnCl2.2H2O

38. The chemical formula of Plaster of Paris is

A. CaSO4.2H2O
B. CuSO4.5H2O
C. CuSO4.112H2O
D. CaSO4.1/2H2O

39. The water of crystallisation is the fixed number of

A. water molecules present in one formula unit of a salt.
B. sodium molecules present in one mass unit of a salt.
C. water molecules present in one mass unit of a salt.
D. sodium molecules present in one formula unit of a salt.

40. Why is calcium sulphate hemihydrates called Plaster of Paris?

A. Because it is found only in Paris
B. Because of its colour which is quite similar to that of Paris
C. Because of its large deposits in the Paris
D. Because its first usage began in Paris

41. The common name of CaOCl2 is

A. Common Salt
B. Plaster of Paris
C. Gypsum
D. Bleaching powder

42. Name the substance which on treatment with chlorine yields bleaching powder.

A. Calcium hydroxide
B. Calcium carbonate
C. Calcium oxide
D. Calcium chloride

43. Which sodium compound is used for softening hard water?

A. Na2CO3
B. NaHCO3
C. NaCl
D. NaOH

44. A solution turns red litmus blue, its pH is likely to be

A. 1
B. 4
C. 5
D. 10

45. A solution reacts with crushed egg-shells to give a gas that turns lime-water milky. The solution contains

A. NaCl
B. HCl
C. LiCl
D. KCl

46. 10 mL of a solution of NaOH is found to be completely neutralised by 8 mL of a given solution of HCl. If we take 20 mL of the same solution of NaOH, the amount HCl solution (the same solution as before) required to neutralise it will be

(a) 4 mL
(b) 8 mL
(c) 12 mL
(d) 16 mL

47. Which one of the following types of medicines are used for treating indigestion?

(a) Antibiotic
(b) Analgesic
(c) Antacid
(d) Antiseptic

48. What happens to the smell of vanilla or onion in the presence of Acids?

A. Smell increases
B. Smell vanishes
C. No change
D. A small increase in smell

49. In the presence of normal acids, Phenolphthalein colour remains

A. Pink
B. Colourless
C. Orange
D. Red

50. Ant sting produces
A. Acetic acid
B. Methanoic acid
C. Oxalic acid
D. Butanoic acid

Answers:

1. A, 2. C, 3. D, 4. A, 5. A, 6. C, 7. A, 8. A, 9. A, 10. C, 11. D, 12. D, 13. A, 14. D, 15. D, 16. C, 17. C, 18. D, 19. C, 20. D, 21. B, 22. B, 23. C, 24. B, 25. A, 26. C, 27. A, 28. A, 29. A, 30. B, 31. C, 32. C, 33. A, 34. B, 35. A, 36. B, 37. A, 38. D, 39. A, 40. C, 41. D, 42. A, 43. A, 44. D, 45. B, 46. D, 47. C, 48. D, 49. B, 50. B

5 thoughts on “50 MCQs of Acids, Bases and Salts NCERT Class 10 Ch 2

  1. in question no 38 the option is wrong there is copper instead of calcium in the option …i hope you will correct that mistake

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *